tepertő

A tepertő egy igazán kiváló étel

Mi az az étel, ami a leghidegebb téli napokon is felmelegíti az embert? Bizonyára mindenki hallott már a tepertőről és sokak egyik legkedveltebb étele is. Ebben a cikkben ennek a kiváló fogásnak az elkészítéséről tudhatunk meg többet, megismerjük a sütésének fortélyait, amennyiben friss, ropogós tepertőt szeretnénk asztalunkon látni.

Tepertő – az alaprecept

Tepertőt mi is készíthetünk otthon magunknak, és sokkal jobban járunk így, mert olcsóbban kaphatunk nagyobb mennyiséget, mintha boltban vennénk meg. Ez a finomság tulajdonképpen nem más, mint a sertés zsírszalonnájának kisütése, de egyébként készíthető kacsából vagy libából is.

A tepertősütés elkezdéséhez szükségünk lesz egy magasabb falú zománcozott edényre, egy pici tejre és sóra. Miután a szalonnát 2×2 cm-es kockákra felvágtuk és eltávolítottuk a bőrt, már el is kezdhetjük a sütést. Ha mindenképp szeretnénk bőrt hagyni rajta, akkor úgy helyezzük el a szalonnakockákat az edényben, hogy a bőrös részek felfelé álljanak.

A sütéshez csupán egy kis vízre van szükség, zsiradékot pedig egyáltalán nem kell használnunk, mivel a szalonna tulajdonképpen a saját zsírjában fog megsülni. Amikor már félig kész, kis tejet adunk hozzá, és tovább sütjük közepes hőfokon. Ez a lépés néhány helyen az országban ismeretlen, így saját ízlésünk szerint dönthetünk.

A tepertő körülbelül 70 perc alatt készül el a mennyiségtől függően, és abból látható, hogy már jó, hogy a zsír áttetsző színű lesz, a tepertők kívülről aranybarnák, belülről pedig fehérek. Fontos megemlíteni, hogy csak akkor sózzuk ezt az élelmiszert, amikor már teljesen kész, mert egyébként hajlamos összeugrani. Azt is érdemes tudni, hogy a megsült tepertőt nem szabad lefedni, míg teljesen ki nem hűl.

Az elkészült csemegét friss, ropogós kenyérrel, lila hagymával vagy savanyúsággal fogyaszthatjuk. Ha pedig már beteltünk vele, akkor készíthetünk belőle tepertős pogácsát vagy krémet is.