Akrilfesték – a festék, ami mindenre (is) jó

Valamilyen festékre minden háztartásban szükség van, hiszen hol egy bútort kell kicsit javítgatni, hol a gyerkőccel kell kavicsot festeni, hol pedig a falat dekorálnánk, így a legtöbb otthonban több tubusnyi, tégelynyi, vödörnyi festék lapul. Pedig akad egy típus, amely szinte mindenre jó, ez pedig az akrilfesték.


Az akrilfestékben az a csodás, hogy a felhasználási köre fantasztikusan széles, ugyanis remekül megtapad műanyagon, vásznon, fán, fémen, kartonon, de még kavicson és gumin is, ennek köszönhetően pedig éppen úgy felhasználható klasszikus képfestéshez, mint bármilyen kreatív hobbytevékenységhez.


Akrilfestékkel festhetünk mintákat a falra, díszíthetjük a húsvéti tojásokat, a karácsonyfadíszeket, színesíthetjük a kerti játékokat, de hagyományos módon, ecsettel vászonra is alkothatunk vele.
Ha csak egyféle festéket lehetne tartani otthon, akkor biztos ez lenne a befutó, hiszen remek alternatívája az olajfestéknek, a temperának, de a vízfestéknek is.

Emellett az akrilfesték olyan szuper tulajdonságokkal rendelkezik, mint a krémes állag, jó fedőképesség (kivéve a transzparens változatok), gyors száradás, vízállóság (száradás után), ráadásul szagtalan, nem mérgező és a hígításához sem kellenek vegyszerek, csak egy kis víz, ami nagyon fontos, főleg ha gyerekek is szeretnénk használni.

Akrilfesték típusok

Az akrilfestékek felhasználása azért is olyan sokoldalú, mert létezik úgynevezett transzparens akrilfesték, valamint fedő akrilfesték is.
A transzparens vagy más néven átlátszó típusokra jellemző, hogy a felhordás után nem fednek teljesen, ugyanakkor több rétegben alkalmazva egyre sötétebb színt kapunk. Ezt a festéket olyankor érdemes választani, amikor valamennyire meg szeretnénk őrizni a festett felszín struktúráját, például egy szép fafelületnél vagy olyankor, amikor több szín egymásra kenésével egy új árnyalatot hoznánk létre.


Az áttetsző verzióval szemben a fedő akrilfestékek – a sokféle töltőanyagnak köszönhetően -rendkívül jó takaróképességgel és színtartással rendelkeznek, így ha több árnyalatot kenünk egymás fölé, akkor mindig a legfelső fog látszódni, tehát a színek nem adódnak össze, mint a transzparens típusoknál. Viszont felhordás előtt jól elegyednek egymással, tehát ezekből is kikísérletezhetünk új árnyalatokat. Amikor színt választunk azt is érdemes figyelembe venni, hogy az élénkebbek sötét felületen kevésbé fednek, így ezeket érdemes több rétegben felkenni, a fehéret tartalmazó pasztell tónusok viszont már akár egyetlen festéssel tökéletes eredményt hozhatnak.

Ami pedig a legjobb, hogy a transzparens és a fedő akrilfestékek egymással is keverhetőek, így igazán különleges árnyalatokat és állagokat hozhatunk létre velük!

Úgyhogy, aki olthatatlan vágyat érez bármiféle festés iránt, legyen az egy tájkép, egy kavics, az üres fal a gyerekszobában vagy egy kopott csúszda a kertben, ne fogja vissza magát, hanem válasszon a Kreatív Festék webáruház kínálatából, ragadjon ecsetet + akrilfestéket és engedje, hogy a kreativitása felszínre törjön!