Érdemes nyitva tartani a szemünket a műszaki átadás során is

A szerződésben foglalttól eltérő méretű alapterület, hibásan kivitelezett vezetékrendszer, rosszul felhelyezett nyílászárók, rossz szigetelés – ez csak néhány azok közül a hibák közül, amelyekre, ha figyelmesek vagyunk, akkor még a műszaki átadás során fény derülhet. 

Abban az esetben viszont, ha ezt az eljárást nem vesszük komolyan, és a probléma a későbbiekben jelentkezik, akkor foghatjuk a fejünket, hiszen ilyenkor már sokkal nehezebb vagy egyáltalán nem lehetséges bebizonyítani, hogy a kivitelező trehánysága miatt keletkezett az az adott hiba. Így valószínűleg a javítás költsége is mind minket terhel majd.

Ezért is szoktak a legtöbben hozzáértő személyeket felkérni arra, hogy kísérjék el őket a műszaki bejárás során. Nekik ugyanis sokkal gyorsabban feltűnnek azok a dolgok, amelyek felett az avatatlan szemek elsiklanak.

Az eljárás különböző típusai

Az átadás-átvételen belül megkülönböztetjük a szakaszos és teljes eljárást. Az elsőről akkor beszélhetünk, ha a lakásunk kivitelezésének ütemtervét több szakaszban határoztuk meg, és mindegyik részt az elkészülte után egyenként járjuk be.

Míg a teljes átadás azt jelenti, hogy miután megtörtént a birtokbavétel a kivitelező elvonul az építési területről. Kivéve, ha a bejárás során valami hibát találtunk, amelyek kijavítása után az átadási procedúrát ismételten le kell folytatni.

A szükséges dokumentációt is kézhez kell, hogy kapjuk

A hibák feltárásán túl az eljárás fontos részét képezi az is, hogy a kivitelező átadja a szükséges dokumentumokat a tulajdonosnak vagy az építtetőnek, amelynek száma és minősége minden esetben az adott építkezéstől függ. 

De a legtöbb esetben az építési szerződést, a változtatásokat és módosításokat tartalmazó átadási tervdokumentációt, a felmérési és építési naplót, a műszaki ellenőr nyilatkozatát, egy igazolást arról, hogy a felhasznált építőanyagok megfelelőek voltak, a beépített berendezések garanciajegyeit, a garancia leveleket, a mérési és a bejárás során összeírt jegyzőkönyvet tartalmazza.

Amennyiben a kivitelező ezeket hiánytalanul átadja nekünk, akkor már semmi sem állhat a beköltözésünk útjába. Abban az esetben viszont, ha ezek közül valamelyik is lemarad, akkor ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy megtagadjuk a birtokbavételt.