Néhány szempont az ideális sport kiválasztásához

A testmozgás nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott élet fenntartásához. A sportolás közben felszabaduló endorfinok jobb közérzetet biztosítanak a mindennapokra. Persze ne feledkezzünk meg a stresszlevezető hatásról sem, ami szintén nagyon fontos.

Sokakban felmerül a gondolat, hogy szeretnének elkezdeni sportolni, azonban nem tudják eldönteni, hogy melyik sportág lenne az ideális választás.

Ebben a cikkünkben összefoglaltunk néhány perspektívát, ami segít a számunkra tökéletes testmozgás kiválasztásához.

Mi a célunk?

Annak érdekében, hogy leszűkítsük a sportágak körét, határozzuk meg, hogy mi a célunk. Szeretnénk fogyni, stresszt levezetni, fittséget szinten tartani, szeretnénk versenyszerűen űzni az adott sportot?

Ha ezt a kérdés feltesszük magunknak, jóval közelebb kerülünk a megoldáshoz.

Egyéni vagy csapatsport?

Szeretnénk egyedül gyakorolni és fejlődni, vagy motiváló számunkra, ha csapatban sportolunk? Rengeteg olyan edzés létezik, amihez nincs szükségünk társaságra, csak a saját eltökéltségünkre és időnkre. Ilyen például a konditermes testépítés, síelés, futás, görkorcsolyázás, kerékpározás, úszás, korcsolyázás vagy falmászás.

Ha szeretnénk új ismeretségeket kötni és csapatjátékot is tanulni egyben, akkor tökéletes választás számunkra a kosárlabda, kézilabda, röplabda, foci vagy vízilabda.

Mik a testi adottságaink és képességeink?

Abban az esetben is, ha nem versenyszerűen szeretnénk űzni egy sportot, fontos tisztában lenni az adottságainkkal. Ha tudjuk, hogy már korábban is voltak problémák a térdünkkel, akkor nem javasolt síelést választani, hiszen nagyon sok terhelés éri ezt a test területet.

Szintén hasonló a helyzet a teniszezéssel. Ha könyökproblémákkal küszködünk, jobb egy olyan sportot választani, ami kíméli a könyököt.

Melyik sport vonzz minket a leginkább?

Van esetleg olyan sport, ami mindig is nagyon tetszett, de soha nem fektettünk bele energiát, hogy elkezdjük? Ha eljutottunk oda, hogy szeretnénk sportolni, akkor ez egy tökéletes alkalom arra, hogy a szívünkhöz közelálló testmozgást elkezdjük.