Párkapcsolati tanácsadás során feltett gyakori kérdések

A folyamatos párkapcsolati konfliktusok sokszor odáig vezetnek, hogy úgy érezzük magunkat, mintha egy csónakban rekedtünk volna az óceán közepén. Az elkötelezettség és a bizalom hiánya pedig állandósítja a mérgező interakciókat, amelyek távolabb löknek minket egymástól. Ezzel a szituációval pedig a párok többsége nem képes megbirkózni. Profi segítséget viszont nagyon kevesen hajlandók kérni, holott előfordulhat, hogy már csak párkapcsolati tanácsadás az, ami megmentheti a kapcsolatot.

Míg ezeken a foglalkozásokon feltett kérdések ritkán rutinszerűek, azok, akik már megtették ezt az utat, rengeteg olyan értékes kérdéssel találkoztak, amelyek pozitívan befolyásolták a kapcsolatukat és az egymáshoz való viszonyukat. A mai cikkünkben ezekből szeretnénk megemlíteni párat.

Szerinted boldog vagy?

Lehet, hogy úgy érezzük, a kedvesünkkel együtt töltött idő boldog és pozitív érzelmeket vált ki, de sokszor fordul elő, hogy két személy csak azért van együtt, mert biztonságban akarják érezni magukat, és félnek attól, hogy nem találják meg a megfelelő embert. Ezért kulcsfontosságú, hogy megkérdőjelezzük, valóban boldogok vagyunk-e a párunkkal, és, hogy a partnerünk is feltegye nekünk ugyanezt a kérdést. Így könnyebben tudatosul, hogy jobb elengedni valamit, ami már nem működik, mintsem időt vesztegetni rá.

Milyen időjárási állapothoz hasonlítanád a kapcsolatot?

A kapcsolaton belüli konfliktusok páronként eltérőek lehetnek, ezért a terapeutának legelőször fel kell mérnie, milyen korrekciókra van szükség ahhoz, hogy a pár ismét kiegyensúlyozott legyen. Felhős, napsütés néhány felhővel vagy egy hurrikán – ez csak néhány példa, amelyből a szakember már ki tudja következtetni, hogy milyen súlyos is a probléma, és elkezdheti elkülöníteni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak ehhez az „időjáráshoz”.

Ugyanilyen fontos kérdés, hogy mi a pár jövőre vonatkozó előrejelzése? Ha mindketten borúlátóak, akkor az egy komoly jelzés arra vonatkozólag, hogy már a párkapcsolati tanácsadás sem segíthet. Ha viszont a várt eredmény biztató, az nagyon jó hír a pár számára.

Mit tehetsz, hogy partnered jobban megbízzon benned?

Ha egy kapcsolat hosszú távú fenntartásáról van szó, fontos ugyan szerelem és a tisztelet, de a bizalom helyreállítása a legnagyobb próbatétel, mivel egy pillanat alatt elillanhat. Ennek a megújítása iránti vágy kinyilvánítása egy kiváló jel lehet, de mindkét partnernek meg kell találnia, hogyan tud ismét bízni a másikban, mielőtt továbblépne.