autós telefontartó

Zenehallgatás a nyugodt vezetéshez

Akármennyire is nyugodt személyiségnek valljuk magunkat amikor sokáig kell araszolni a dugóban, vagy váratlanul bevág elénk valaki, bennünk is könnyen „felmehet a pumpa”. Az ilyen stresszes szituációkban pedig sokkal hajlamosabbak vagyunk olyan döntéseket hozni, amelyek akár balesethez is vezethetnek.

Ezért is javasolják a szakértők az útközben történő zenehallgatást, hiszen az, aki csak egyszer is átadta már magát egy kellemes, lágy zene megnyugtató hatásának, vagy hagyta, hogy egy vérpezsdítő ritmus átjárja minden egyes végtagját, az tudja, hogy a zene szuper eszköz lehet a kikapcsolódásra és a stresszoldásra.

Pláne akkor, ha a saját kedvenceink szólnak útközben. Ennek a megvalósítása azonban egy régebbi típusú autórádióval, amelyen csak kazettás vagy CD-s lehetőség van, nem annyira egyszerű feladat.

De természetesen nem is megoldhatatlan

Az egyik lehetőségünk, hogy letöltünk néhány zeneszámot a Spotify-ból, és azokat játsszuk le a telefonunkról, amely egy autós telefontartó segítségével könnyedén rögzíthető a szellőzőrácsra, a műszerfalra vagy a szélvédőre, hogy útközben nehogy elmozduljon a helyéről.

A másik opció pedig a Bluetooth FM transmitter használata, amely jelátvivő egységének a szivargyújtóba történő bedugása után csatlakozni tudunk a rádióhoz, és így közvetlenül a telefonunkról játszhatjuk le a kedvenc zenéinket.

Ezek az apró kis eszközök egyébként USB-bemenettel és sok esetben még SD-kártya porttal is rendelkeznek, így ha nem szeretnénk, hogy a telefonunk lemerüljön a zenehallgatás miatt, akkor akár egy olyan pendrive-ot vagy SD-kártyát is hozzájuk csatlakoztathatunk, amelyre korábban rámásoltuk a kedvenc zeneszámainkat.

Az állomások okozta zavar elkerülése

A Bluetooth FM transmitter csak akkor fog működni, ha egy olyan frekvenciasávot választunk, amely még nem foglalt. Bár azt hozzá kell tenni, hogy sokszor még akkor is tapasztalhatunk némi zavart, ha sikerült találunk egy üres frekvenciát.

Ezért, amikor beüzemeljük az általunk választott eszközt, fontos, hogy leellenőrizzük, vannak-e olyan nagyobb rádióállomások, amelyek az általunk beállított frekvencia alatt és felett 0.2 MHz-zel sugároznak.

Amennyiben nem sikerül ilyen széles szabad sávot találunk, akkor addig kell keresgélnünk, amíg a legkevesebb interferenciát tapasztaljuk.