A chia mag jótékony hatásai

Többekben felmerülhet az a kérdés, hogy mi is az a chia mag? Közép- és Dél-Amerikából származik, magas rosttartalmú étel, a szupe rélelmiszerek egyike. Aztékzsályamag néven is ismert, ugyanis már az aztékok és a maja harcosok eledele is volt. Magas az energia és a fehérjetartalma. Manapság elmondhatjuk, hogy szinte beépült a tudatosan táplálkozók étrendjébe.

Jótékony hatásai

Hogy mi mindenre jó a chia mag? Szinte könnyebb lenne felsorolni, hogy mire nem jó, annyira sokoldalú élelmiszer.

Mivel nagy mennyiségű antioxidáns található benne, az immunerősítés elengedhetetlen eszköze, fokozza a szervezet ellenálló képességét, növeli a fizikai teljesítményt. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, tisztítja a beleket. Jó kiegészítője a fogyókúrának, mert saját tömegének kétszeresét tudja felszívni, így teltségérzetet okoz, csökkenti az étvágyat. Omega 3 zsírsavban is igen gazdag, ami jó hír a vegetáriánusoknak.

Tele van ásványi anyagokkal, melyek jótékonyan hatnak a fogakra és a csontokra, izmokra és idegekre. Karban tartja a vérnyomást is, beállítja az inzulinszintet.

Felhasználása

Mivel lényegében nincs íze, ezért szinte bármibe belekeverhetjük. Fontos, hogy felhasználás előtt mindenképp áztassuk be, hogy kellő mennyiségű vizet tudjon felszívni. Ne lepődjünk meg, mert akár tízszeresére is megduzzadhat, és egy kocsonyás, zselészerű anyagot kapunk. Előre is elkészíthetjük, hűtőszekrényben hetekig eláll. Ha megszívta magát, felhasználásának csak a képzeletünk szabhat határt. Készíthetünk belőle pudingot, smoothiet, belekeverhetjük süteménybe, joghurtba.

Ha nem szeretnénk, hogy az apró magok fogunk közé ragadjon, akár mozsárban is összetörhetjük felhasználás előtt. Ekkor viszont azonnal fel kell használni, mert az őrölt chia mag könnyen avasodik.

Hogy kedvező hatása jól érvényesüljön, lehetőleg ne főzzük, hanem a kész ételhez keverjük. Felhasználás előtt azonban megpiríthatjuk. Így lezárt üvegben hónapokig is tárolhatjuk.

Kiválthatjuk vele a tojást, ehhez elég 1 evőkanál magot 3 evőkanál vízzel összekeverni. Ha megduzzadt, bátran adhatjuk a sütemények tésztájához.

Fogyasztását azonban ne vigyük túlzásba, figyeljünk arra, hogy napi 15 grammnál ne fogyasszunk belőle többet.