kávé

A kávézás öröme, avagy miért szeretjük a kávét?

Elmondhatjuk, hogy a felnőtt lakosság igen nagy része nemcsak hogy szereti a kávét, de úgy érzi, hogy élni sem tud nélküle. Nagyon sokan ki sem tudják nyitni a szemüket, amíg meg nem ittak egy csészével, amit a nap folyamán még több követ. Nem is lehet hozzájuk szólni, amíg az első kávé le nem folyt a torkukon. Többen úgy vallják, hogy nincs olyan, hogy „elég” kávé. Sokunk kedvenc itala a kávé zamatos íze és a kedvező élettani hatása miatt.

Felmerül a kérdés, hogy miért is szeretjük ennyire.

Ízélmény

A legegyszerűbb és a legpontosabb megfogalmazás szerint a kávénak kávé íze van. Aki akár egyszer is kóstolta, soha nem felejti el, már az illatát is messziről megérzi. Ízesítés nélkül kissé kesernyés, fajtától függően lehet erős vagy gyenge. Mindenképp függ attól, hogy a kávét hol szüretelték, azaz a termőterülettől, annak adottságaitól, a napsütéses órák számától, és akkor még nem beszéltünk a feldolgozásról, ami szintén nagyon fontos (pörkölés, őrlés).

Azonban hiába a jó alapanyag, ha elkészítésekor hibákat vétünk. Semmiképp nem szabad forrásban lévő vizet használni a kávéhoz. Nem mindegy, hogy a kávét hogyan készítjük el. Bár sokan esküsznek az úgy nevezett „törökösen főzött” kávéra, ezt nem mindenki szereti.

Korszerű kávégéppel azonban otthon is nagyon finom kávét főzhetünk igen rövid idő alatt. A nagy nyomáson történő főzéssel a kávé beltartalmi értékei megmaradnak.

Sokan ízesítik a lefőzött kávét, ebben az esetben is nagyon fontos a jó alapanyag. Lehetőleg természetes ízesítőket, pl. mézet használjunk, vagy kókuszcukrot, kókuszszirupot, mert ezek harmonizálnak legjobban a kávé aromájával.

Jótékony hatás

Bár volt, amikor betiltották a kávét, mert azt gondolták, hogy méreg, azonban ma már kutatások bizonyítottak kedvező élettani hatásai.

A kávé számottevő koffeint tartalmaz, mely antioxidáns hatású. Gyorsan felszívódik, a véráram útján hamar eljut a szervezetünk minden pontjára. Serkenti például az agyműködést, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. A kávézás jótékonyan hat alkoholos eredetű májkárosodás esetén.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a kávézás nemcsak egy tevékenység, de egyben egy életérzés is. Egy jó kávé összehozza a családot, a kollégákat, a szerelmeseket, kibékíti a veszekedőket.

Ne feledjük azonban, hogy a túlzásba vitt kávézás függőséget okozhat.