Ezekre a dolgokra érdemes figyelni, ha egy újépítésű lakásba költözünk

Megkötöttük a szerződést a kivitelezővel, a ház munkálatai többé-kevésbé a megadott határidőre el is készültek. Itt azonban még nem szabad elkezdenünk örömködni, hiszen most jön még csak a java, ami nem más, mint a műszaki átadás ellenőrzés.

De mi is ez pontosan?

Ennek az eljárásnak a során a kivitelezővel közösen bejárjuk az ingatlant, és felmérjük, hogy a szerződésben foglaltakat teljesítette-e. Abban az esetben pedig, ha mindent rendben találtunk, akkor megindítható a használatba vételi eljárás.

A legtöbb esetben azonban sajnos nem ez a szcenárió jellemző, és a bejárás során számtalan hiányosságra derül fény. Hogy csak néhányat említsünk: rossz a szigetelés, nem jól nyílnak az ablakok, vizesednek a falak, sérülés látható a burkolatokon. De a leggyakoribb talán az, hogy az alapterület eltér attól, ami a szerződésben meg lett határozva.

A legrosszabb viszont az, hogy a kivitelezők többsége – tisztelet a kivételnek – igyekszik ezeket minél jobban palástolni. Így, ha nem vagyunk 100%-ig biztosak magunkban, akkor érdemes bevonni az eljárásba egy műszaki ellenőrt. Az ő szakavatott szemének sokkal gyorsabban fel fognak majd tűnni az olyan dolgok, amelyekre mi nem is gondoltunk.

Következhet a birtokbaadás

Abban az esetben, ha minden hiba feltárásra és kijavításra került, valamint kifizettük a beruházó felé az utolsó részletet is, következhet a birtokbaadás, amely pillanattól kezdve mi szedjük a lakás hasznait, és viseljük a terheit.

Persze csak akkor, ha a kivitelező a rendelkezésünkre bocsátja az összes szükséges dokumentumot, amely általában magában foglalja a főbb mozgatható építményszerkezetek kezelési útmutatóját, a karbantartási utasításokat, jegyzőkönyveket a nyomáspróbáról, az elvégzett működési próbáról valamint a műszaki átadás ellenőrzés során történt bejárásról.

De emellett megkapjuk még a villamos berendezések működésének eredményéről szóló iratokat, a különböző jótállási jegyeket, illetve a közüzemi mérőórák hitelesítési jegyzőkönyveit is.

Garanciális hibák

Bármennyire alaposak is voltunk a bejárás során, egyes hibák csak bizonyos idő elteltével jelentkeznek. Ezeket fontos, hogy minél előbb jelezzük a garanciális javításokért felelős személy felé. Sajnos ugyanis a legtöbbször az a tapasztalat, hogy hiába lebegtetjük az érintettek előtt a megkötött szerződést, amely kötelezi őket a garanciális javítások végrehajtására, ők hetekig vagy akár hónapokig is tologatják a dolgot.