Melyik csírát miért érdemes enni?

A szuper- és hipermarketekben manapság már kedvünkre válogathatunk a sokféle növényi csíra közül. Ebben a széles választékban azonban könnyű elveszni. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben megpróbáljuk megmutatni, hogy melyik csíra mire jó.

Mielőtt azonban tovább mennénk arra azért szeretnénk felhívni minden olvasónk figyelmét, hogy a csíráztatás folyamata könnyedén megoldható akár otthoni körülmények között is. Csupán egy csíráztató és némi utánajárás szükséges hozzá. 

No, de térjünk vissza az eredeti témánkra!

A gabonafélék csírái közül a legnépszerűbb a búza, amely a magas klorofilltartalmának köszönhetően segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, illetve egyensúlyban tartja a vérnyomást. Emellett elősegíti még a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, valamint segíti az emésztést. 

A hüvelyesek körében a legkedveltebb az ázsiai konyhában is gyakran előforduló mungóbab csíra, amely kiemelkedően magas fehérjetartalommal, illetve jelentős vas- és C-vitamin tartalommal bír. 

Ami az olajos magvakat illeti, a lenmag és a napraforgómag csírát fogyasztjuk előszeretettel. Ez nem is csoda, hiszen az előbbi esszenciális zsírsav tartalma gátolja a koleszterin lerakódást és gyulladáscsökkentő. Az utóbbi pedig a fogyókúra szempontjából lehet hasznos, mivel vízhajtó és méregtelenítő hatású, illetve a magas rosttartalma táplálja az egészséges bélflórát.

Nézzük meg néhány zöldségféle csírájának jótékony hatását is!

Ott van például a népi gyógyászatból ismert fokhagyma, amelynek a csírája nagyszerű gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású és immunerősítő. De nem mehetünk el szó nélkül a hagymacsíra mellett sem, amely az antibiotikus és méregtelenítő hatásának köszönhetően, gyógyírt jelent a gyulladásokra és a fekélyekre, illetve növeli a szervezet ellenálló képességét.

A sort pedig a tej kálciumtartalmával megegyező mennyiségű kálciumot tartalmazó vöröskáposzta és a pattanásokat elmulasztó illetve a bőr alapos megtisztításáról gondoskodó magas foszfortartalmú vegyületeket tartalmazó retekcsírával zárjuk.