Minden, amit a búvárszivattyúról tudni érdemes

Magyarországon a legnépszerűbb víznyerőhelyek közé tartoznak a fúrt vagy az ásott kutak, amelyekből egy búvárszivattyú segítségével lehet a leghatékonyabb kinyerni a vizet az öntözéshez vagy egyéb felhasználási célokhoz.

De mi is az a búvárszivattyú?

Ez az eszköz lényegében úgy működik, hogy beleengedjük a kútba, és onnan ő a többi külső szivattyúval ellentétben felpumpálja a vizet a felszínre. A gépháza ezért természetesen teljesen vízálló, és nincsen rajta szívócsonk, hanem csak egy vízbevezető rácsozat az alján, hogy megakadályozza a nagyobb szilárd elemek bejutását a szivattyúba.

Ez az eszköz főként azért is számít igazán népszerűnek az emberek körében, mert a működtetéséhez nincsen szükség sok energiára, ami miatt egy igazán költséghatékony alternatíva.

Mire kell figyelni a választása során?

A kiválasztás során kiemelt jelentőséggel bír a tudatosság. Így fontos, hogy mielőtt bármit is lépnénk, alaposan nézzünk utána, melyik búvárszivattyú típus tudja majd leginkább kiszolgálni a céljainkat.

A tökéletes modell megtalálását követően meg kell határoznunk az eszköz tolerancia szintjét és a teljesítményét is. Az előbbi főként azt jelenti, hogy a búvárszivattyú mekkora víztömeg mozgatására alkalmas, és milyen gyorsan melegszik fel. Ami pedig a teljesítményét illeti, az a kút maximális vízadási képességétől függ. Amennyiben ennek 30 liter/perc a vízhozama, akkor egy 60 liter/perc teljesítményű szivattyú hozzá egyáltalán nem lesz hatékony. Sőt, akár még komolyabb károkat is okozhatunk vele a kútban.

Továbbá fontos tényező lehet még a búvárszivattyú nyomása is a választásnál. Ezt leginkább úgy tudjuk kiszámolni, ha elosztjuk a maximális emelési magasságát – egy adott magasságon vagy nyomáson mennyi vizet tud mozgatni – tízzel.

Végül nézzünk meg a használatával kapcsolatos gyakran elkövetett hibákat!

Talán az egyik leggyakoribb hiba, hogy az emberek hagyják leégni a motort. Hiába ugyanis a búvárszivattyú megbízhatósága, ha üresben van járatva, akkor nagy a leégésének az esélye. Ez főként a nyári forróság alatt következhet be, amikor elfogynak a talaj vízkészletei, és nincs mit szivattyúzni a kútból.

De az is a gyakran elkövetett hibák közé tartozik, hogy figyelmen kívül hagyjuk a fúrt kút vizének homok és hordalék tartalmát. Amennyiben ugyanis ez meghalad egy bizonyos értéket, úgy ártalmas lehet az egészségünkre és a szivattyú élettartamára nézve is.