Termesszünk mi is vitaminbombákat otthon!

Bár a szupermarketekben mindig kaphatóak zöldségek, de ezeknek általában köze nincs a frissességhez. A kertben elültetett palánták és zöldségmagok viszont még nem mostanában fognak kikelni. Mit tehet ilyenkor az ember? A válasz egyszerű, ideje belekezdeni a mikrozöldség termesztésbe, amelyben egyáltalán nincsen semmi tudomány, és sok helyet sem igényel.

Csupán egy nevelőtálcára, egy ültetőközegre és természetesen a magokra lesz szükség, amelyek ha elegendő mennyiségű vizet és fényt kapnak, akkor körülbelül egy-másfél hét alatt kifejlődnek a növény sziklevelei. Ezeket kell leszüretelni egy konyhai olló segítségével, és miután megmostuk őket, már fogyaszhatóak is.

A mikrozöldség fogyasztás előnyei

A ültetőközegből kibújó sziklevél még nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat és tápanyagot, amelyeket az anyanövény a magban elraktározott. Ennek köszönhetően pedig a mikrozöldségben sokkal koncentráltabban vannak jelen a testünk számára hasznos anyagok.

De a beltartalma mellett az ízvilága is kiemelkedő. A mustár, a zsáza például csípősebb, míg a zöldborsó, a brokkoli, illetve a cékla lágyabb ízeket vonultat fel. Nem hiába szeretik annyira alkalmazni a séfek a modern gasztronómiában is

Ahhoz viszont, hogy mindezt megtapasztalhassuk, fontos, hogy a megtermelt mikrozöldeket nyersen fogyasszuk. A főzés során ugyanis tönkremennek a bennük lévő vízben oldódó vitaminok és enzimek, valamint elvesznek a fentebb is említett intenzív aromák.

Elfogyasztásának módjai

Rászórhatjuk például a mikrozöldeket valamilyen szendvicsre feltétként, de a segítségükkel remekül feldobhatók az általunk elfogyasztott főételek is, legyen az akár egy tészta vagy leves. Sőt akár még meg is száríthatjuk, és le is darálhatjuk őket, hogy finom lisztet kapjunk belőlük.